Što je xanthoma i koliko je to opasno?

Xantomi se pojavljuju zbog lipoproteinimije, primarnih i sekundarnih. Ove kršenja metabolizma lipida nastaju u slučaju poremećaja sastava krvi, što dovodi do taloženja lipida u slojevima kože. Takve promjene u sastavu krvi uključuju povećani kolesterol iznad 6,24 mmol / l i povećanje triglicerida iznad 2,2 mmol / l. Xanthomi se mogu razviti histiocitozom, ponekad se ne mogu identificirati uzrok njihove pojave. Općenito, proces formiranja xanthoma do kraja nije proučavan i analiziran.

Vrste ksanthus. Ravni ksantomi

Xanthoma na kapcima

U ovom trenutku klinički su identificirani i opisani pet vrsta ksantoma. Stan xanthoma je papula s ravnim ili blago konveksnim oblikom. Obično se fokusiraju na jednom mjestu u velikom broju. Češće mjesto lokalizacije - nabore kože, na primjer, na dlanovima ili na potplatima.

Oblik ovih ksantoma je okrugli, ovalni. Ova je varijanta karakteristična za ljude koji imaju poremećaje metabolizma lipida, bolest jetre. Ovi osipi u većini slučajeva utječu na ljude u starosti, pogotovo ako imaju aterosklerozu.

Ako osoba razvije takve strašne bolesti kao što su leukemija, mijelom, limfom, tada difuzni ksantomi mogu postati prvi znak, jer se manifestiraju mnogo prije pojave drugih simptoma bolesti. Izvana izgledaju kao žarišta s jasnim granicama, ili kao zasebni plakovi koji se nalaze u neposrednoj blizini. Boja ovih osipa je žuto-crvena.

Intertriginoznye ravni ksantomi imaju nasljedni podrijetlo. Utvrđeno je da homozigotna hiperkolesterolemija, koja ima obiteljski karakter, često uzrokuje pojavu rana ovog tipa. Ako se pojave na dlanovima, onda se njihova površina širi iz područja nabora kože na dlanovima. Kod obitelji disbetalapoproteinemii pojavljuju se ne samo gore opisani lapanti ksantomi, već i druge vrste xanthoma: eruptivne, tuberkuloze, ksantelazam.

Eruptirajući ravni ksantomi - erupcije u obliku papula, koje se mogu formirati na različitim mjestima.

Razlog njihovog pojavljivanja je i kršenje metabolizma lipida, što može biti složeno ili lokalno u prirodi. Ovaj ksantom se također obično naziva višestruko nodularno. Pojavljuje se s hipertrigliceridemijom, dekompenziranim dijabetes melitusom, obiteljskom disbetalipoproteinemijom. Ovi papules mogu biti ravni i sferni i sadrže značajnu količinu triglicerida. Najčešće se najveći broj eruptivnih ksantoma opaža u području bedra, na stražnjici. Često se papules pridružuje, kao rezultat, možete promatrati plakete.

Xanthoma na dlanovima

Xantelizam se nalazi u zoni očiju, osobito na kapcima ili u debljini kapaka. To su mekani plakovi, malo povišeni, žute boje. Xantelazam je vrlo uobičajen, uključujući osobe s normalnim razinama lipida. Stoga, to nije indikativna manifestacija unutarnjih problema.

Bubrežni xanthoma razlikuje se u veličini osipa. Nodule i plakovi mogu se mijenjati u rasponu od 1 do 5 cm. Ako mali ksantomi u svom sastavu imaju trigliceride, onda se gomolji sastoje od kolesterola. Stoga je njihova boja malo drugačija: žuto-smeđa.

Razlog njihovog neposrednog pojavljivanja je proliferacija vlaknastih tkiva koja istiskuju stanice ksantoma. Akumulacija takvih lezija može se promatrati na lakat, na prstima, stražnjice, iza koljena. Pojavljuju se kao rezultat spajanja eruptivnih ksantoma.

Ako osoba ima takve obiteljske lezije kao dibetalipoprenidemija, hipertrigliceridemija, nedostatnost lipoproteinske lipaze, takva vrsta xanthiloma može se dobro razviti. Ako obiteljska hiperkolesterolemija ima homozigotni karakter, gomoljasti xanthoma će imati ravnu površinu, a boja se neće razlikovati od normalne kože, štoviše, neće se razviti eksplozivni ksantomi. Tijekom razvoja tuberkularnog ksantoma pojavljuju se druge neugodne promjene u tijelu, a posebno se povećava razina kolesterola, tako da se rizik ozbiljnih lezija koronarnih arterija značajno povećava.

Tetanusni ksantomi. Postoje ksantomi tetive, lokalizirani su u području tetive. Najčešći položaj - prsti i akilna tetiva. Takav poraz je tipično za one koji pate od obiteljske hiperkolesterolemije, koji mogu imati homozigotni karakter i heterozigotno, budući da se prenosi kodominantno. Ako xanthoma ima heterozigotni karakter, on se manifestira nakon 40 godina, a osoba pati također s kardiovaskularnim bolestima. Ako xanthoma ima homozigotni oblik, manifestira se u djetinjstvu. U adolescenciji, stanje tijela će dovesti do koronarne bolesti srca. Takvi pacijenti neće moći živjeti do 20 godina.

Izvana, podaci xanthoma izgledaju ovako:

 • guste formacije koje izgledaju poput tumora;
 • u boji žute ili normalne;
 • velike veličine

Drugi znak takvih formacija bit će sposobnost pomicanja s tendinom dok se savijanje i savijanje.

Histološki sastav ksantoma

Xanthelasmatosis. Vanjske manifestacije

Po svom sastavu, ksantomi predstavljaju akumulirane lipide unutar makrofaga tkiva. Oni se granuliraju na području mjesta krvnih žila koje ulaze u kožu. Obično citoplazma makrofaga tkiva ima svijetlu boju, izgleda optički prazno. Ako je oslikana s Sudan narančastom, onda njegova boja postaje svijetlo narančasta.

Xantomske stanice lokalizirane su u gornjim slojevima dermisa pojedinačnim jedinicama, malim skupinama, niti velikih širina, koje imaju međuslojeve vezivnog tkiva vlaknaste strukture. Ponekad možete vidjeti stanice Tutona. To su ogromne multinucleated stanice, slične stranim uključima. Također se može primijetiti i limfohistiocitna infiltracija.

Nemoguće je izliječiti xantom zasebno. Potrebno je liječiti ili čak ispraviti osnovnu bolest. Ako pojedini elementi pogoršavaju kvalitetu života, uklanjaju se kirurškim metodama, laserom ili elektrokoagulacijom. Nakon operacije, ponovno pojavljivanje je vrlo rijetko. Kako biste olakšali stanje s ravnim ksantom dlana ili eruptivnom raznovrsnošću, trebate strogo pridržavati se prehrane, isključujući masti, uzimajući samo hranu s niskom kalorijom.

Ako pacijent ima xantom tetive, tada je sva hrana koja sadrži kolesterol i masne kiseline ograničena. Ako kolesterolemija ima heterozigotni oblik, tada je potrebno uzeti dodatne sekvestracije žučnih kiselina, kao i inhibitori hidroksimetilglutaril-CoA reduktaze.

Xanthoma želuca

Xanthoma želuca smatra se benignim entitetom. Ova bolest pojavljuje se kao pojava na zidovima želučanih žarišta masnih naslaga. Razlog pojavljivanja tih formacija nije u potpunosti istražen, jer materijal još nije prikupljen dovoljno. A dostupne činjenice su na mnogo načina kontradiktorne.

Xanthoma želuca izgleda kao svijetle točke žućkaste boje, rubovi njih jasno su definirani. Spotovi mogu biti ravni, mogu se ustati. Prosječna veličina xanth od pola centimetra do jednog i pol sanitometara. U svojoj jezgri je fokus makrofaga. Najčešće ove formacije nalaze se u donjoj trećini trbuha (sluznica), ponekad u gornjoj trećini.

Svojim mehanizmom pojavljivanja ksantoma na mnogo načina nalikuju aterosklerotski plakovi u posudama. Stoga se ksantom tretira kao heterogena bolest (kao i ateroskleroza). Xanthoma želuca javlja se u starosti, neki istraživači smatraju da je riječ o malignim tumorima želuca. U svakom slučaju, ove formacije treba stalno praćenje.

Osim toga, istraživači su pronašli vezu između pojave xanthusa i razvoja dijabetes melitusa, atrofičnog gastritisa s duodenalnim refluksa, prekanceroznog stanja želuca.

Ksantoma. nošenje biopsija

Vjeruje se da biopsija s ksantom nije potrebna. Ali takav stav može dovesti do propuštenog vremena u malignim tumorima, jer ksantomi prema van mogu biti vrlo slični kanceroznim tumorima. Stoga je još uvijek potrebno provesti istraživanje i pratiti stanje u dinamici.

Neki liječnici uopće ne čine takvu dijagnozu. Postoji nekoliko razloga. Prvo, liječnici ne smatraju da je potrebno obratiti pozornost na tu patologiju. Drugo, zapenivanie želudac ne dopušta uvijek da uzmete u obzir ove formacije. Stoga se prije pregleda preporuča uzimanje sredstava koja mogu brzo očistiti šupljinu želuca od pjene, mukoze. U ovom slučaju, s endoskopskim pregledom, sasvim je moguće uzeti u obzir ksantome.

Identifikacija ksantoma je apsolutno neophodna, jer je endoskopska osobina, prepoznatljiva oznaka koja ukazuje na prekancerozno stanje u sluznici želuca.

Stoga ne treba misliti da mala veličina tih formacija nije uzrok zabrinutosti i pregleda. Liječnici bi uvijek trebali odražavati prisutnost ovih problema u endoskopskom protokolu. Ako se xanthoma može identificirati, onda takav pacijent treba platiti veću pažnju, pratiti stanje želuca podstava.

Kako izgledaju ksantimi, možete ih vidjeti u videozapisu:

Pronašli ste pogrešku? Odaberite i pritisnite Ctrl + Enter, da nas obavijestite.

Postojali su ksantomi? Obratite pažnju na opće zdravlje, a ne samo na nedostatak!

Neki ljudi primjećuju masne naslage ili plakove ispod kože ili na površini, i brinite o tome što je to. Ovo se stanje naziva xanthoma ili xanthelasma. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali je češće zahvaćena:

 • zglobovi, posebno koljena i laktovi;
 • udova;
 • stražnjice.

Najčešća lokalizacija xanthusa je lice.

Veličina patoloških formacija varira od nekoliko milimetara do 2-3 centimetra. Često izgledaju poput plosnate tuberkuloze pod kožom, ponekad imaju žutu ili narančastu boju, ne uzrokuju bol, ali mogu biti popraćene svrabom i osjetljive na dodir. Foci se mogu grupirati ili biti samostalni.

Žene su češće od 40 godina. Međutim, ksantelazmi se mogu pojaviti kod muškaraca, pa čak i kod djece.

razlozi

Patološki proces obično uzrokuje visoki sadržaj lipida u krvi, tj. Masti. Također se uočava kod bolesti koje prate kršenje metabolizma lipida:

 • ateroskleroza;
 • dijabetes melitus;
 • hipotireoze;
 • primarna bilijarna ciroza;
 • kolelitijaza i drugih tipova kolestaza;
 • nefrotski sindrom u bolesti bubrega;
 • hematološke bolesti;
 • maligni tumori;
 • nuspojava uzimanja prednizolona, ​​tamoksifena ili ciklosporina.

Jedan od razloga za pojavu xanthomium kod mladih je obiteljska hiperlipidemija, popraćena porastom razine triglicerida i kolesterola u krvi.

Sami ksantomi nisu opasni. Međutim, potrebno je utvrditi njihov uzrok. Koji liječnik treba odgovoriti za to? Prije svega, potrebno je konzultacije dermatologa i pregled terapeuta. Ako je potrebno, pacijent nastavlja liječenje kardiologom, endokrinologom, nefrolozom, hepatologom, hematologom, onkologom.

simptomi

Xanthoma, povezani s akumulacijom masti, klinički su podijeljeni u nekoliko opcija:

 • ravan;
 • intertriginous;
 • dlana;
 • žila;
 • gomoljast;
 • eruptivno stan.

Ponekad postoji kombinacija nekoliko vrsta.

ravan

Najčešći tip formacija. Oni su asimptomatski i izgledaju kao mekani, baršunasti, ravni, poligonalni elementi žute boje. Stan xanthoma kapaka, blizu unutarnjeg kuta oka, najčešće se promatra. Ponekad dostižu veliku veličinu.

Tuberous (tuberculate)

To su tvrdi, bezbolni, crveno-žuti noduli. Foci mogu biti višestruki i spojeni. Takve se formacije obično razvijaju na mjestima trenja, tlaku, na primjer, na ekstenzorskim površinama koljena, koljena, stražnjica. Ponekad se javljaju na obrazima ili nosu.

tetiva

Polagano povećava potkožne nodule povezane s tkivom tetiva i ligamenta. Za njih je moguće nositi i gipkati tofu, koji utječu na veliki nožni prst. Takvi ksantomi se često pojavljuju u području ekstenzora na gornjim udovima i na ahilskoj tetivu.

eruptivan

Uglavnom je lociran na stražnjici, ramena, ekstenzorskim površinama ekstremiteta. Ponekad su pogođena sluznica usta i lica. Žarišta su osip crveno-žute papule na crvenoj koži. Uz njih su dodirnute svrbež i osjetljivost.

Xanthoma na dlanovima izgledaju kao mrlje, mogu se pojaviti na drugim dijelovima tijela. Povećanje tjelesne težine češće utječe treću vrstu dislipoproteinemije.

U bolesnika s normalnim sadržajem lipida, u krvi se pojavljuju posebni diseminirani i verruzirani oblici bolesti.

1. Xanthoma tetive
2. eruptivni ksantom

Diseminirani oblik

Primijetio je uglavnom u odraslih i pojavljuje se kao više crveno-žute grudice i čvorića nalazi u naborima kože, kao i brojne xanthelasma kapaka. U difuznim xanthelasmatosis oštećenu kožu kao žute mrlje ispod očiju, na vratu, gornjem dijelu torza, stražnjice i kožnih nabora. U rijetkim slučajevima, usna šupljina je dodatno uključena.

Oblik Verruxa

Nastaju uglavnom u usnoj šupljini odraslih osoba. To su pojedinačne asimptomatske lezije. Oni također mogu biti lokalizirani na podlakticama, ekstremitetima, anogenitalnom području, a također i na zidovima jednjaka, što ga čini teškim progutati.

xanthelasma

Neki tip xanthoma. Ksantoma izgleda žuto potkožnog formacije se pojavljuju na udovima, stražnjici i drugim dijelovima kože, a xanthelasma podigli iznad površine kože, formiranje formiranje tumora, osobito oko očiju.

komplikacije

Obično patološki elementi ne uzrokuju nikakve komplikacije. Zdravstveni problemi mogu nastati ako ne obratite pozornost na uzroke ovog stanja. U ovom slučaju, povećava se vjerojatnost hipertenzivnih kriza, angine pektoris i infarkta miokarda, ishemičnog moždanog udara, pa čak i smrti.

U pravilu, većina ksantelazama na kapcima ne utječu na vid. Međutim, postoji mala vjerojatnost da će veliko obrazovanje uzrokovati ptosis - izostavljanje stoljeća. Kao rezultat toga, vizija se postepeno smanjuje na zahvaćenom oku.

Veliki čvorovi mogu promijeniti izgled pacijenta, uzrokujući kozmetički nedostatak.

Povremeni uvjeti

Prisutnost pacijentove ksantome kože može govoriti o mogućnosti prisutnosti sljedećih bolesti i stanja:

 • infarkt miokarda, patologija aorte i pankreatitis;
 • velike pojedinačne ravne elemente ponekad prate kroničnu mijelomocitnu leukemiju, mastne stanice i ultraljubičasto oštećenje;
 • POEMS sindrom-(polineuropatija, organomegaly, patologija endokrinih žlijezda, promjene kože, uzrokovanih M-proteinom), sistemski sarkoidoza i nedovoljna količina jetrenih žučnih vodova;
 • primarna ili sekundarna hiperlipidemija - povećanje sadržaja masti u krvi uzrokovane nasljednim bolestima ili aterosklerozom.

Diseminirana ksantomoza utječe na razne unutarnje organe, au bolesnika postoji kršenje gutanja, otežano disanje, oštećenje vida. Rad centralnog živčanog sustava, mišićno-koštanog sustava je poremećen. Takva difuzna lezija često je povezana s limfoproliferativnim bolestima i hemoblastozama, na primjer leukemijom. Nadalje, ovi pacijenti povećava vjerojatnost oralne kandidijaze, Budd-Chiarijev sindrom, reumatoidni artritis i ruku bolesti-Schulleru-Christian.

Verruxial oblik prati takve bolesti:

 • crveni plosnati lišaj;
 • Pagetova bolest;
 • epidermalni nevus;
 • diskoidni lupus eritematosus;
 • vulgarni pemfigus;
 • distrofična bulozna epidermoliza;
 • kronična reakcija "graft versus host";
 • aktinska keratoza;
 • karcinom pločastih stanica;
 • nedostatke u porođaju;
 • učinci PUVA terapije psoralenom ili zračenjem;
 • razdoblje nakon transplantacije koštane srži.

Diferencijalna dijagnoza

Kada se pronađu nodularne lezije kože, liječnik mora napraviti diferencijalnu dijagnozu kako bi izuzeli takve teške bolesti:

 • kutana sarkoidoza;
 • amiloidoza kože;
 • cerebrospinalna ksantomoza;
 • maleni xanthogranulema;
 • Erdheimova bolest;
 • generalizirani prstenasti granulom;
 • molluscum contagiosum;
 • lipoidna nekrobioza.

dijagnostika

Liječnik proučava stanje metabolizma lipida kako bi se identificirala primarna i sekundarna hiperlipidemija. Koriste se krvne pretrage za kolesterol, lipoproteine ​​niske i visoke gustoće, trigliceride. Analizira se funkcija jetre i bubrega.

Za potvrdu xantho akilne tetive koriste se ultrazvuk i MRI. Kod diseminirane ksantomoze, moguće je koristiti kompjutorsku tomografiju emisijskih posuda za određivanje težine bolesti i procjenu učinkovitosti liječenja.

U sumnjivim slučajevima, propisano je histološko ispitivanje tkiva dobivenih iz tih formacija. U tom slučaju određene su vakolirane ili pjenaste makrofage - stanice koje su apsorbirale mast, koje se nakon obrade uzorka biopsije otopi.

Eruptirajući žarići mogu sadržavati upalne infiltrate; verrucous, tetiva i tuberculate - vezivnog tkiva.

liječenje

Mogu li ukloniti xantom i kako?

Za to se koriste lijekovi ili operacije.

Xanthelasma nije uvijek povezan s hiperlipidemijom, ali ako jest, to zahtijeva obvezno liječenje. U ovom slučaju, ne samo da će rizik komplikacija ateroskleroze biti smanjen, već će i smanjiti veličinu patološkog entiteta. U teškoj hipertrigliceridemiji, glavni cilj liječenja je prevencija pankreatitisa.

Za liječenje hiperlipidemije koristite posebnu prehranu i lijekove za snižavanje lipida. Potonji uključuju statine, fibrate, žučne kiseline, smole, probukol i nikotinsku kiselinu. Nakon početka recepcije, eruptivni ksantomi počinju nestajati za tjedan dana, tuberkuloza - u nekoliko mjeseci, tetiva - u roku od nekoliko godina.

Samo formacija se može ukloniti pomoću primjene trikloroctene kiseline.

Kada je neučinkovitost ili neprimjerenost terapije lijekovima liječenje se izvode kirurški, ali lijekovi koji snižavaju lipide još uvijek ne otkazuju kako bi se smanjio rizik od sustavnih komplikacija hiperlipidemije.

Uklanjanje xanthoma skalpelom izrezivanjem vrlo je djelotvorno, ali i najstrašnija metoda. Tijekom operacije, krvarenje se neizbježno javlja, postoji rizik od infekcije. Nakon intervencije, gotovo svi bolesnici imaju male ožiljke.

Obično se izvodi lasersko uklanjanje, izrezivanje s kasnijom plastikom, uklanjanje kriodestrukcijom ili elektroakagulacijom.

Laserska tehnika je najpopularnija. Njegova učinkovitost u velikoj mjeri ovisi o vještini kirurga. Iskusni liječnik može ukloniti sve formacije u jednoj sjednici bez oštećenja dermisa i na taj način smanjiti rizik od scarringa. Operacija se vrši pod lokalnom anestezijom, pacijentove oči zaštićuju posebne naočale.

Elektrokoagulacija (gorenje s visokom temperaturom) ima takve prednosti:

 • niži trošak od uklanjanja lasera;
 • nema rizika od opeklina mrežnice.

Krioterapija se rijetko koristi za uklanjanje ksantelazam. To je zbog težine zaštite očiju od učinaka niske temperature, kao i najveće vjerojatnosti za scarring u usporedbi s drugim metodama. Međutim, prednost takve intervencije je izuzetno nizak rizik zaraznih komplikacija.

Nakon operacije moguće su recidivi patologije i komplikacija, na primjer:

 • privremeno crvenilo kože;
 • zarazne komplikacije, gubljenje;
 • ožiljci;
 • stvaranje tamnih mrlja - hiperpigmentacija.

Kod diseminirane ksantomoze, u procesu se mogu uključiti razni unutarnji organi koji određuju ozbiljnost bolesti. U drugim slučajevima, bolest ima benigni tečaj. U nekim slučajevima, ksantomi mogu spontano nestati. Nikada se ne pretvaraju u rak kože.

prevencija

Xanthomi se ne mogu potpuno spriječiti. No, postoje koraci koji mogu pomoći u smanjenju rizika njihove pojave. Dakle, ako pacijent ima aterosklerozu ili dijabetes, treba ga redovito pratiti kod liječnika i pratiti razinu kolesterola i šećera u krvi. Redovito trebate poduzeti potrebne testove, jesti, vježbati.

Xanthelasma u djece

Dijagnoza i liječenje ovih oblika kod djece ima brojne karakteristike.

 • Kada imate obrazovanje, trebate se pobrinuti da to nije dijabetički ksantom, uzrokovan smanjenom funkcijom gušterače. Često nakon korekcije razine ugljikohidrata u krvi, manifestacije kože odmah nestaju.
 • Uz istodobnu pretilost, dijete mora slijediti prehranu. Obično se, nakon konzultacija s pedijatrom i endokrinologom, propisuje mlijeko i prehrana od povrća.
 • Budite sigurni da provjerite stanje jetre i gušterače, i postupajte s nalazima kršenja.

Kirurško odstranjivanje xanth u djece rijetko je potrebno, jer oni nestaju nakon propisno propisanih lijekova ili tijekom puberteta. Ako je uklanjanje fokusa potrebno, diathermokoagulacija i kriodestruktura se koriste za to.

ksantoma

Xanthoma (sebacealni školjke, papilomatozni fibroidi) je žarišni talog u nekim tkivima i koži kolesterola i triglicerida uzrokovanih određenim poremećajima metabolizma lipida. Morfološka osnova ove nove formacije su tzv. Xantom stanice, koje su multinucleated ili mononuclear phagocytes, koje sadrže masne inkluzije s pjenastom citoplazmom.

Postoje generalizirani i lokalni ksantomi. Lokalnom uključuju gomolji (nodularni) ksantom i xantelazam.

Xanthoma uzrokuje

Xanthomi nisu neovisna bolest, oni su simptom ili rezultat stečenog ili kongenitalnog poremećaja metabolizma masti. U slučaju bolesti bubrega i šećerne bolesti često se pojavljuju veliki zamršeni ksantomi. Krater slični ksantomi često se javljaju kod zlouporabe alkohola, kao i upalnih lezija gušterače.

Xanthoma tetiva razvija se kao posljedica začepljenja žučnih kanala. Osim toga, ovi se podaci mogu razviti nakon teških operacija i kao rezultat različitih bolesti jetre. Oni su također simptom takvih bolesti kao Lawrenceov sindrom, Toitschlanderov sindrom i Brookov sindrom.

Klinički oblici xanthus

Stan xanthoma (xantelizam) je blago progresivna Dobroćudna novotvorina sastoji od jasno odvojenih ili slabo naborani ili malo povišenoj ravne žute plakova koji su često dovoljno simetrično na sluznici u usnoj šupljini, na ušima i kože unutarnjem kutu gornjeg kapka. Podaci o obrazovanju obično se nalaze kod starijih žena koje pate od bolesti jetre ili poremećaja metabolizma lipida. Količina xanthoma ove vrste varira od nekoliko milimetara do pet ili više centimetara. Ponekad se može primijetiti generalizirani oblik ravnih ksantoma.

Više eruptivnih (nodularnih) ksantoma predstavljaju više žućkastih polukuglastih ili ravnih bezbolnih čvora veličine male graška, s halom manje eritema. Ove neoplazme obično su razasute dovoljno po svim integumentima kože, ali još uvijek nešto češće mogu se promatrati na ekstenzorskim površinama nižih i gornjih ekstremiteta. U početnoj fazi njihova razvoja, pacijenti često osjećaju laganu svrbež. Često se stvaranje eruptivnog xanthusa olakšava upotrebom kontracepcijskih lijekova.

Ruzvena (zamršena) ksantoma Izgleda glatku gustu polukugle bezbolan obrazovanja, do nekoliko centimetara u promjeru, smeđe, žućkasto ili narančaste, koja se obično nalazi u zglobovima i stražnjice.

Tetanusni ksantomi - polagano rastu gusto tumorske formacije, smještene u područjima tetiva ekstenzora prstiju i akilskih tetiva. Najčešće asimptomatski, ali nakon traumatizacije i naknadne upale često su bolne.

Ksantogranulemy - obično se nalazi na gornjoj polovici prtljažnika, vlasišta i lica, a ima oblik malih osipa promjera od -0,1 do 2 centimetra. Povremeno, ovi osipi su jednoznačni, ali najčešće su višestruki. Oblici xanthogranulem su polusferični (vrlo rijetki ravni), sa žućkasto glatkom površinom i mekom konzistencijom. Slučajevi su sustavnih lezija. Najčešće, podaci o obrazovanju spontano nestaju.

Diseminirani ksantomi - to je vrlo rijetka idiopatska histocitična granulom nepoznate etiologije koji se javljaju više elemenata za prosječne veličine graška, a zatim spajanjem na ravne guste plakova iz crvenosmeđe do narančaste. Obično se ovaj oblik xanthomas se svrstati u sluznice u nabore kože i na pregibač površina velikih zglobova.

Diferencijalna dijagnoza ksantoma izvodi se s histiocitozom X, retikulohistokitomom i elastičnim pseudo-ksantomom.

Liječenje Xanthoma

Neovisno, xanthoma može nestati samo ako se razvije metabolički poremećaj koji ga uzrokuje. Osim toga, prikazana je dijeta s ozbiljnim ograničenjima alkohola i životinjskih masti. Samo pojedinačni ksantomi kirurški se uklanjaju.

Liječenje se obično provodi xanthomas hipokolesterolemijski lijekovi lipotropic akcije (metionin, klofibrat, lipoična kiselina, Lipamid, Parmidin) enterosorbents kompleks vitamina i B. U nekim slučajevima je prikazano plasmapheresis.

Pokazano je da se veliki pojedini ksantomi uklanjaju krioterapijom, elektroakagulacijom ili kirurškim zahvatom.

Ne treba se baviti samozadovoljavanjem tih entiteta. U slučaju pojave malih žućkastih čvorova, ne bi ih se trebalo pokušati odabrati ili podmazivati ​​s bilo kakvim mastima, ali je potrebno konzultirati dermatologa. Liječnik će na temelju pregleda i mogućih dodatnih studija pokušati utvrditi pravi uzrok razvoja xanthoma i, ovisno o postignutim rezultatima, propisuje odgovarajući tretman. U nedostatku točne dijagnoze, propisuje se odgovarajuća prehrana, u kombinaciji s uzimanjem lijekova i daljnjim praćenjem učinkovitosti propisane terapije.

Što su ksantomi? Vrste ksantomita

U praksi dermatologa često se javljaju promjene kože - ksantomi. Što je to?

ksantoma

Xantomi su taloženje lipida (masti) u koži. To su klasteri posebnih stanica - makrofagi. Drugi naziv je pjenasti, ili ksantomske stanice. Makrofagi sadrže veliki broj lipida u njihovoj strukturi.

Izvana, ksantomi izgledaju kao:

Xantomoza kože nastaje zbog slabijeg metabolizma lipida. To može biti primarna ili sekundarna patologija, pojavljuje se u bilo kojoj dobi. Primarna hiperlipidemija obično je nasljedna, najteže varijante su Wolmanova bolest i Buerger-Grützov sindrom.

Sekundarna hiperlipidemija posljedica je takvih bolesti:

 1. Smanjena funkcija štitnjače (hipotireoza).
 2. Dijabetes melitus u fazi dekompenzacije.
 3. Ciroza jetre povezana s patologijom bilijarnog sustava.
 4. Nephrotic syndrome.

Također, specifične promjene kože mogu se pojaviti kod histiocitoze - bolesti s proliferacijom makrofaga. U nekim slučajevima, uzrok ksantomoze ne može se identificirati, stope metabolizma lipida ostaju normalne. Možda je patologija povezana s kvarom makrofaga.

Dermatolozi razlikuju sljedeće vrste xanthusa:

Ravni ksantomi

Stanovi ksantoma (ksantom striatum palmare) nalaze se na dlanovima i prstima u obliku trake - ravni ili malo podignuti iznad razine kože. Glavni uzrok njihova pojavljivanja je nasljedna disbetalapoproteinemija, povezana s defektom apo-proteina E.

Liječenje - dijetalna terapija sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata i masti u prehrani. Od lijekova, clofibrat je djelotvoran, sprečava stvaranje lipoproteina vrlo niske gustoće u jetri.

U zasebnu patologiju nose ravne ksantome na koži bez mijenjanja indeksa lipidograma (xanthoma

Planum). Oni su žuto-crvene, s crvenim rubom. U pravilu liječnici ne mogu utvrditi razlog njihovog pojavljivanja. U nekim slučajevima, ovi elementi su popraćeni bolesti krvi - mijeloma, limfoma i leukemije. Stan ksantoma otkriven nekoliko godina prije osnivanja primarnu dijagnozu, koja se nalazi u vratu i gornjem dijelu torza.

xanthelasma

Xanthelasma (xanthelasma) je xanthoma stoljeća. U 50% slučajeva su uzrokovane povišenim razinama lipida u tijelu, u preostalih pacijenata lipidnih parametara profila u granicama normale.

Najčešće se takve promjene kože nalaze u starijih osoba, nakon 50 godina. Njihov nastup kod djece i mladih pacijenata govori o nasljednim bolestima - disetalopoproteinemiji ili hiperkolesterolemiji.

Xantelasme kapaka mogu se naći kod muškaraca i žena s istom frekvencijom. Ovo je najčešća oštećenja kože.

Pojava tipičnog xantelazma obično prethodi točkom malih dimenzija. Njegov rast nastavlja se nekoliko mjeseci. U tom slučaju pacijent ne vrši druge pritužbe, osim kozmetičkog nedostatka.

Kada gledate na sebe obratite pozornost na uzdignuće na koži - papules ili plakete. Oni su žuto-narančasta, mekana, imaju nepravilan oblik, nalaze se na kapcima. Palpation xantelasm je bezbolan.

Ako se otkriju, njihov je primarni zadatak odrediti razinu kolesterola, triglicerida i lipoproteina. Promjene lipidograma ukazuju na povećani rizik od koronarne bolesti srca, ateroskleroze. Ove bolesti komplicirane su akutnim oštećenjem cerebralne cirkulacije ili miokardijalnog infarkta.

Xanthelazmom, poput ksantoma, može se pojaviti s nepromijenjenim lipidogramom. Ako su razina kolesterola i lipida unutar normalnih granica, liječnici preporučuju ponavljanje analize u godini. Dijagnostiku utvrđuje dermatolog ili obiteljski liječnik prilikom pregleda.

Liječenje je obično kirurško. Xantelazam se može izrezati ili cauterizirati s trikloroctenom kiselinom. Također, stručnjaci se bave laserskom terapijom. U rijetkim slučajevima, promjene kože ponavljaju se.

Eruptivni ksantomi

Što su eruptivni ksantomi? Ti dijelovi osipa su papule s jasnim granicama, prvo crvene, a zatim žute. Crveni okvir je zadržan. Oblik - u obliku kupole, hemisfere.

Eruptirajući xanthom karakterizira iznenadna pojava i upalne promjene. Elementi su raspoređeni nasumično, osim na stražnjici, koljena, koljena i leđa. Mogu se spojiti s formiranjem ploča ili čvorova. Sinonima osipa - višestrukih nodularnih ili papularnih ksantoma.

Njihova je pojava povezana s takvim bolestima:

 1. Decompenziranje šećerne bolesti.
 2. Nedostatak lipoproteinske lipaze u prehrani visoke masti.
 3. Disbetalipoproteidemiey.
 4. Hipertrigliceridemije.

Glavni tretman je dijeta. Hrana mora biti hipokalorijska, sa smanjenim udjelom masti.

Eruptivni ksantomi kod djece prve godine života nalaze se s nedostatkom lipoproteinske lipaze - Buerger-Grützove bolesti. Pored osipa kože, zbog ove patologije karakterizira bjelkasta boja krvi koja često služi kao prilika za daljnji pregled bebe. Ova sjena je povezana s akumulacijom značajnog broja chylomicrona u krvi.

Neravni ksantomi

Neravni ksantomi podsjećaju na čvorove žute boje, ponekad s crvenim rubom. Njihova omiljena lokalizacija su koljena i koljena. Takvi ksantomi na licu nikad se ne susreću.

Spajanje eruptivnih erupcija dovodi do stvaranja čvorova. Prate sljedeće nasljedne bolesti:

 • hipertrigliceridemije;
 • disbetalipidemiyu;
 • nedostatak enzimske lipoproteinske lipaze.

Ako je pacijent homozigotan za ovu bolest, tada će na koži naći samo ravne ksantome, koji se gotovo ne razlikuju po boji.

Dijagnoza se utvrđuje prema ispitivanju i lipidnom spektru krvi. Liječenje se sastoji u terapiji nasljedne patologije.

Tendivni ksantomi (xanthoma tendinea)

Ove se formacije nalaze ispod kože u području tetiva, nalikuju tumorima. Takvi ksantomi mogu biti žuti ili se ne razlikuju od obične kože. Oni su pokretni, kreću se zajedno s tetivom na produžetku ekstremiteta.

Xanthoma tendinea je simptom nasljedne hiperkolesterolemije. Ona se prenosi dominantno, ali u homo- i heterozigotima manifestacije su različite.

U prvom slučaju, prognoza je nepovoljna. Promjene kože promatrane su u djetinjstvu, au adolescenciji počinje debitirati ishemijska srčana bolest s visokim rizikom od komplikacija. Razina lipida u krvi je značajna. Često pacijenti ne žive do dvadeset godina.

U heterozigotima, bolest lakše prolazi. Bolesti srca i krvnih žila dijagnosticiraju se u odrasloj dobi.

Nasljedna hiperkolesterolemija se razvija uslijed oslabljene osjetljivosti lipoproteinskih receptora. Lipidi nisu zarobljeni od stanice jetre i nisu izlučene iz tijela. To dovodi do višak kolesterola u tkivu.

Liječenje tendinoznih ksantoma ima za cilj ispraviti razinu kolesterola. Pacijenti bi se trebali pridržavati određene prehrane, izbjegavati hranu koja sadrži kolesterol. Ali ova mjera nije u stanju potpuno normalizirati metabolizam lipida.

Kod obiteljske hiperkolesterolemije pacijenti su propisani sljedećim lijekovima:

Ali takva terapija je neprikladna u slučaju homozigotnog oblika bolesti. U takvoj situaciji promjene se događaju prebrzo. Možda kirurško liječenje - nametanje šunkova između posuda (portocaval) ili transplantacije jetre. To su mjere koje mogu spasiti život bolesnika.

Xanthomi i ksanthelazmi zahtijevaju dodatno ispitivanje - određivanje razina lipida u krvi. Te promjene kože mogu biti znak nasljednih bolesti.

Xanthoma: Simptomi i liječenje

Xanthoma - glavni simptomi:

 • Siskiva koža
 • Bol u želucu
 • Kožne mrlje
 • Pojava čvorova na koži
 • Erupcija na koži u obliku plakova
 • Razrjeđivanje kože
 • Ravne čvorove ispod kože kapaka
 • Plakete na koži kapaka

Xanthoma - je taloženje fokalnog kolesterola u tkivima nekih unutarnjih organa i na koži. Zapravo, oni su posljedica kršenja metabolizma masti, koja se dijeli na kongenitalne i stečene. Glavni razlog za stvaranje takvog poremećaja je povećani sadržaj lipida u ljudskom tijelu. Osim toga, broj patoloških stanja, posebice dijabetes melitus, može izazvati bolest.

Glavni klinički znak je pojava žućkastih plakova ili outgrowthova, koji su najčešće lokalizirani na licu, kao i na nekim unutarnjim organima. Značajno je da oni ne daju bolne i neugodne osjećaje.

Dijagnoza bolesti temelji se na laboratorijskim testovima koji pokazuju razinu kolesterola i lipida. Međutim, informacije dobivene tijekom temeljitog pregleda kože također su vrlo važne.

Liječenje ksantoma nužno mora biti kompleksno, stoga uključuje normalizaciju metabolizma lipida upotrebom lijekova, kao i kirurškog izrezivanja tumora.

etiologija

Sam po sebi, xanthoma želuca, kože ili tetiva ne smatra se bolestom, već je klinički znak različitih bolesti. Najvjerojatnije će izazvati formiranje takvog obrazovanja može:

 • dijabetes melitus;
 • širok spektar bubrežnih patologija;
 • Toitschlenderov sindrom;
 • dugogodišnja ovisnost o lošim navikama, naime, konzumiranje alkohola;
 • Brookov sindrom;
 • upalni poraz gušterače;
 • opstrukcija žučnih kanala;
 • teške kirurške operacije;
 • Lawrenceov sindrom;
 • ciroza jetre ili virusna oštećenja ovog organa.

Xanthomi se mogu razviti kod djece na pozadini kongenitalnih anomalija u razvoju ili strukturi određenog odjela za transport masti ili kolesterola.

U nekim situacijama takav se poremećaj dijagnosticira kod starijih osoba, što u ovoj situaciji može ukazivati ​​na potpuno normalni proces starenja.

U svakom slučaju, patogeneza se sastoji u akumulaciji velikog broja lipoproteina u krvi, što dovodi do promjene svojstava i sastava. U pozadini formiranja specifičnih procesa, lipidi mogu prodrijeti u stanice i međustanični prostor kože, tetiva i određenih organa. Istodobno stvaraju klastere, koji su zapravo xanthums. Pojava velikog broja takvih plakova i nodula naziva se ksantomoza.

klasifikacija

Glavna podjela takvih neoplazmi podrazumijeva postojanje ksantoma u nekoliko oblika, različiti u izgledu, na koje utječu etiološki čimbenici. Tako razlikuju:

 • Stan ksantomi, koji se nazivaju i xanthelasma, najčešći su tip takvog poremećaja. Karakterizira ih mekana struktura, zaobljeni oblik i žućkasto nijansa. Često su višestruke prirode i lokalizirani su na mjestima prirodnih kožnih nabora, osobito na dlanovima i nogama. Takva dijagnoza često se stavlja na starije osobe, koje pate od viška tjelesne težine, ateroskleroze ili bolesti jetre;
 • eruptivni xanthoma - osobitost je da se oni manifestiraju u iznenadnom pojavljivanju malih ravnih ili polukružnih žućkastih papula koji imaju jasne granice i mekani su do dodira. Oni su višestruki i kaotični u prirodi, tj. javljaju se na bilo kojem području tijela. U slučaju spajanja papula nastaju plakovi. Foci velikog osipa su područja bedara i stražnjice;
 • xanthoma kapaka - izražene su u pojavljivanju velikog broja žućkastih plakova smještenih na koži oko organa vida. Treba imati na umu da vrlo često u ljudi koji imaju takve ksantelazme, sadržaj lipida u krvi se drži unutar normalnih granica;
 • gomolji ksantomi - u takvim situacijama, plakovi ili čvorovi su velike veličine, u rasponu od 1 do 5 centimetara. Oni također imaju žutu ili smeđu nijansu. Glavni sadržaj nodula je kolesterol, a ne tvar kao što je triglicerid, kao u svim ostalim slučajevima. Na tijelu se mogu oblikovati na stražnjici, koljenima i laktovima, a također i na prstima;
 • ksantomi tetiva - najčešće mjesto lokalizacije su tetive prstiju gornjih i donjih ekstremiteta ili akilskih tetiva. Izvana izgledaju kao gusta formacija. Važno je napomenuti da se oni kreću istodobno s tetivama tijekom savijanja ili produžetka zgloba;
 • ksantomi želuca su žarići masnih naslaga, koji su benigni neoplazmi. Uglavnom se nalaze u starijih osoba;
 • ksantogranulems - nalaze se samo na gornjoj polovici tijela, u vlasištu, kao i na licu. Izgledaju poput sitnih osipa, čiji volumen varira od 1 milimetra do 2 centimetra. U formi su polukružni, rjeđe ravni, imaju žutu glatku površinu i meku konzistenciju. Značajka je da mogu nestati bez ikakve terapije;
 • Diseminirani ksantomi su najrjeđi tip plaketa, razlozi njihovog formiranja ostaju nejasni. U veličini ne prelaze grašak, često su množine, a također imaju crveno-smeđu ili narančastu boju.

Stanovi ksantoma - ksantelazam, imaju svoju klasifikaciju i podijeljeni su na:

 • intertriginous - jasno je razgraničeno crveno-žuti fokali. Često se razvijaju kada se pojavi nasljedna hiperkolesterolemija;
 • difuzni su višestruki žućkasti plakovi koji nisu međusobno ograničeni. Često se javlja kod pacijenata koji pate od limfoma i mijeloma, leukemije i normolipidemije, kao i od paraproteinemije. Ponekad takvi čvorovi djeluju kao prva klinička manifestacija koja se pojavljuje puno ranije od specifičnih simptoma određene bolesti.

Budući da se ksantomi kože pojavljuju na pozadini poremećaja metabolizma lipida, valja istaknuti nekoliko varijanti takvog odstupanja:

 • 1 tip - povećana je razina triglicerida i hilomikrona. Često nastaju eruptivni ravni ksantomi;
 • Tip 2 - povećanje koncentracije lipoproteina niske gustoće i kolesterola. Najkarakterističnije su ksantomi tetive;
 • Tip 3 - Tijekom laboratorijskih testova, postoji prisutnost beta-lipoproteina, puno triglicerida i kolesterola. Izraženo u ravnim ksantomima;
 • 4 tipa - karakterizira iznimno velika koncentracija triglicerida i lipoproteina, koja se javlja u pozadini normalne razine kolesterola. U takvim se slučajevima formiraju eruptivni i gomoljasti ksantomi;
 • 5 - ova dijagnoza se provodi s povišenom razinom chylomicrona, triglicerida i lipoproteina. Karakteristična značajka višestrukih eruptivnih ksantoma.

Na temelju etioloških čimbenika takva je kršenja primarna i sekundarna.

simptomatologija

Pored glavnih kliničkih znakova - pojavljivanja čvorova, mrlja i plakova različitog volumena i nijanse, simptomatska slika može također uključivati ​​takve manifestacije:

 • stanjivanje kože na mjestima obrazovanja xanthom ili xantelasm;
 • manje svrbež;
 • blaga bol u trbuhu.

Takvi znakovi pojavljuju se kod odraslih i djece.

U slučaju nastanka takvih tumora na pozadini tijeka drugih patologija, glavna klinička slika uvijek prati simptomatologija temeljne bolesti koja je djelovala kao poticaj kršenja metabolizma masti.

dijagnostika

Xanthoma ima prilično izražene i specifične simptome, zbog čega se u procesu utvrđivanja ispravne dijagnoze problema praktički ne pojavljuje.

Primarna dijagnoza uključuje niz aktivnosti koje izravno provodi dermatolog. To uključuje:

 • proučavanje povijesti bolesti - odrediti najkarakterističniji patološki predisponirajući čimbenik za određenu osobu;
 • upoznavanje s životnom poviješću;
 • pažljivo ispitivanje kože pacijenta;
 • detaljan pregled bolesnika - sastaviti kompletnu kliničku sliku o tijeku bolesti.

Laboratorijska ispitivanja ograničena su na sljedeća ispitivanja:

 • opća klinička analiza krvi;
 • biokemija krvi;
 • lipidograma.

Prikazane su instrumentalne procedure:

 • fibrogastroskopija - za otkrivanje želuca ksantom;
 • biopsija ksantoma kože.

Takav se poremećaj mora razlikovati od:

 • histiocitoza X;
 • elastični pseudo-ksantom;
 • retikulogistiotsitomy.

liječenje

Liječite ovu bolest:

 • uporaba lijekova;
 • uklanjanje temeljne bolesti;
 • sukladnost sa štedljivom prehranom s niskim sadržajem lipida;
 • minimalno invazivne postupke usmjerene na uklanjanje ksantoma.

Terapija lijekom uključuje poduzimanje:

 • antiaterosklerotičke tvari;
 • pripravci nikotinske kiseline;
 • sekvestranti žučne kiseline;
 • statini;
 • antioksidansi;
 • vitaminske komplekse.

Kvalitativno i brzo smanjiti xanthoma kapaka ili bilo koju drugu lokalizaciju moguće primjenom takvih postupaka:

 • cryosurgery;
 • laserska cauterizacija;
 • elektrokoagulacije.

Xanthoma želuca uklanja se endoskopskom ili otvorenom operacijom.

Nema drugih načina da se riješite takvih neoplazmi.

Profilaksa i prognoza

Kako bi se izbjegao razvoj ksantoma ili ksantomoze, korištene su jednostavne preventivne mjere:

 • potpuno isključivanje ovisnosti;
 • ispravna i odgovarajuća prehrana;
 • kontrola nad tjelesnom težinom;
 • pravodobno otkrivanje i liječenje patologija koje mogu uzrokovati poremećaj metabolizma lipida;
 • redoviti pregled potpunog preventivnog pregleda u klinici.

Prognoza ovog poremećaja izravno ovisi o etiološkom faktoru. To je zbog činjenice da u nekim slučajevima xanthomes mogu nestati sami, dok u drugima mogu dovesti do komplikacija kao što su ateroskleroza koronarnih ili cerebralnih žila, srčanih defekata i povećanje jetre. Međutim, najčešće opasnost od bolesti leži u njegovim čestim recidivima. Pored toga, pacijenti ne bi smjeli zaboraviti na moguću formiranu komplikaciju osnovne bolesti. Često, osim kozmetičkih neugodnosti drugih nemira, ksantomi se ne isporučuju, zbog čega je prognoza bolesti povoljna.

Ako mislite da imate ksantoma i simptomi koji su karakteristični za ovu bolest, liječnici vam mogu pomoći: dermatolog, terapeut.

Također predlažemo da koristite našu mrežnu dijagnostiku koja, na temelju simptoma, odabire vjerojatne bolesti.

Parapsorijaza je bolest kože, koju karakterizira kronični tijek. Kliničari se odnose na ovaj pojam kao specifičnu dermatozu, koja istodobno kombinira simptome plosnatih crvenih lihen, ružičastih lišajeva, obične psorijaze i seborrhoičnog ekcema. Izvana se bolest manifestira pojavom crvenih mrlja ili papula s nejasnim granicama.

Suha seborrija - posljedica je neadekvatne aktivnosti lojnih žlijezda. Unatoč tome, izlučivanje potkožnog masnog tkiva nastavlja, samo ima veću viskoznu konzistenciju, što ga čini teže prolaziti kroz kanalizacijske kanale.

Folikularna keratoza (sinkopularna keratoza, guska, dyskeratosis, crvena ili pityriasis) je široko rasprostranjena dermatološka bolest koja nije uzrokovana upalnim procesom. Može se razviti iu djece i odraslih.

Atopijski dermatitis je kronična bolest koja se razvija kod ljudi iz različitih dobnih skupina koji su skloni atopiji. Mnogi ljudi zbunjuju alergije i ovu bolest. Ali oni imaju značajne razlike, osobito, u patogenezi razvoja i simptomatologiji. U nekim kliničkim slučajevima sklonost razvoju atopičkog dermatitisa u ljudskom tijelu prati određeni rizik razvoja drugih atopičnih patologija, na primjer, pollinoza ili bronhijalne astme.

Dermatomikoza je gljivična kožna bolest. Ova bolest, također poznata kao trichophytosis, uzrokuje gljivične bakterije Microsporum ili Trichophyton. Osoba može dobiti zaraženo i od druge osobe i od životinje. Važno je pravodobno liječiti bolest kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

Uz pomoć fizičkih vježbi i samokontrole, većina ljudi može bez medicine.

Xanthelasms (ksantomi) kapaka, kože: uzroci, simptomi, kako se liječiti

Među različitim promjenama kože, posebno mjesto zauzima xanthelas (xanthoma). Ovo nije tumor, već, naprotiv, distrofični proces, koji odražava unutarnje probleme tijela. Pozornost na xantelazam proizlazi iz raznih razloga. Prvo, s velikim nodulama, oni se mogu smatrati malignom neoplazmom, a drugo, xantelazam stvara značajan kozmetički nedostatak. Konačno, ovo proces često ukazuje na ozbiljne metaboličke poremećaje i tendenciju kardiovaskularne patologije.

Xanthelazm se obično pojavljuje kod starijih osoba, uglavnom na licu. Omiljena lokalizacija su kapci, unutarnji kut oka. Rijetko se nalaze ksantelazmi na dlanovima, nogama i drugim dijelovima tijela.

Zbog svoje bezopasnosti, xantelizam se ne smije zanemariti, bez obzira na to gdje je. Jasno je da neće postati rak, ali razlozi koji ga mogu temeljiti mogu dovesti do teške vaskularne patologije, infarkta miokarda.

Uzroci i vrste xantelazma

Razlozi pojave ksantoma i xantelazma do kraja nisu jasni, ali glavna je uloga dodijeljena kršenju metabolizma masti:

 • Stečena dislipoproteinemia;
 • Kongenitalni, genetski određeni sindromi.

Među pacijentima s xanthomas i xanthelasma dominiraju žene, češće - starije osobe, kao i nasljednih oblika očitovati u djetinjstvu, manifestiraju se ne samo promjene na koži, ali i rani oblici koronarne bolesti srca.

Poremećaji lipidnog spektra i teške ateroskleroze često prate pojavljivanje takvih formacija na koži. Također je dokazana uloga nasljednih čimbenika. Dislipoproteinemija obitelji i nasljedna trigliceridemija manifestiraju se višestrukom ksantomozom, lezijama dlana i stopala, bedara, stražnjice. S poremećajima porođaja, patologija je vidljiva već u prvoj godini beba života.

Predisponirajući čimbenici xantomoza se uzima u obzir:

 1. Dijabetes melitus;
 2. Patologija jetre;
 3. Leukemija, paraproteinemija;
 4. pretilosti;
 5. Hipofunkcija štitne žlijezde (myxedema).

Do sada nema jasno artikulirane razlike u smislu "xanthoma" i "xantelism". Zapravo, to je isti postupak. O xanthelaziju često se kaže, imajući u vidu poraz kapaka, o ksantomu - formiranju druge lokalizacije. Osim toga, oblici oblika tumora češće nazivaju ksantomi, i stan, u obliku bendova - xantelazam.

U srcu patogeneze ksantomoze je prekomjerna količina kolesterola (preko 6.2 mmol / 1) i njegovi derivati, kao i masne kiseline, koje cirkuliraju u krvi. Višak masnih sastojaka deponiran je ne samo u zidovima posuda nego iu koži. Na kapak, dlanove i potplati, laktove, bokove, stražnjicu su pogođeni. Patologija može biti pojedinačna ili višestruka. Zašto su kapci najčešće uključeni i dalje su tajna. U nekim slučajevima, ksanthelasma se javlja čak i bez očitih uzroka, s normalnim lipidnim spektrom i količinom kolesterola u krvi.

Izvana, xantelasms izgledaju poput bendova, plaketa, žutih čvorova, guste konzistencije. Žuta boja je karakteristična osobitost tih formacija, koja je povezana s prisutnošću masti u njima.

Mikroskopski otkriti makrofage u stanicama kože koje su u stanju apsorbirati sve normalne Nepotrebno - nekrotično tkivo, mikroorganizama, stranih tijela, višak masnoće. U slučaju xanthomatosis makrofagi akumulirati kolesterol, masne kiseline, trigliceridi, postaju velike, tzv ksantomnye stanice raspoređene uglavnom oko plovila. Te stanice su postavljeni pojedinačno ili u grupama u gornjim slojevima dermisa i uzrokovati žuta boja xanthelasma.

Vrste ksantelazam odrediti njihovu strukturu, izgled i preferencijalnu lokalizaciju. razlikuju se:

 • Stan ksantomi;
 • Difuzni stan;
 • Intertriginoznye stan (s nasljednom hiperkolesterolemijom);
 • Dlan;
 • gomoljast;
 • Eruptirajući ravni ksantomi.

Ravni ksantomi obično kod starijih pacijenata koji pate od ateroskleroze, patologije jetre. Karakteristična lokalizacija formacija je dlan i stopalo. Izvana izgledaju poput trake žute boje, okrugle ili ovalne, malo podignute iznad kože formacije.

Difuzni ksantomi žute su čvorove razbacane u različitim dijelovima kože. Takve formacije mogu prethoditi razvoju leukemije, mijeloma, mnogo prije njihove dijagnoze.

Lateralni ksantomi Nalaze se na dlanovima, ali često idu dalje od njih. Oni obično prate tipove obitelji poremećaja metabolizma lipida, u kombinaciji s nodularnim i višestrukim formacijama.

Eruptirajući ravni ksantomi manifestiraju se višestrukim žutim čvorovima meke konzistencije u cijelom tijelu, karakteristični su za nasljedne sindrome i stjecane poremećaje lipida. Nodule i plakovi izgledaju kaotično, omiljena lokalizacija - bedra i stražnjica.

ksantomi različitih lokalizacija

Gljivični ksantomi karakterizirani velikim čvorovima ili plakovima, ponekad dostižući nekoliko centimetara u promjeru. Te formacije sadrže velike količine kolesterola, nalaze se na stražnjici, u području zglobova koljena i lakta, na prstima. Gljivasti ksantomi prate tešku aterosklerozu pa pacijenti s njima imaju visok rizik od koronarne patologije (kronična koronarna bolest srca, infarkt miokarda).

Ponekad se ksantomi formiraju ne u koži, nego, na primjer, u tetivama - ksantom tetive. Takve formacije utječu na akilsku tetivu i ekstenzore prstiju, prateći nasljedne oblike dislipoproteinemije. Pacijenti imaju visoki rizik od koronarne bolesti, ishemijska bolest se može dijagnosticirati već u drugom desetljeću života.

Poseban i najčešći oblik ksantomoze je xanthelastic age, koji se dijagnosticira kao kod bolesnika s patologijom metabolizma masti, te s normalnim lipidnim spektrom. Ona se manifestira u obliku žutih mrlja, bendova ili čvorova, smještenih na kapku, češće - na unutarnjem kutu očiju. Obrazovanje je mekano, može podnijeti cijelu dužinu gornjeg ili donjeg kapka u obliku trake.

Manifestacije i metode dijagnoze ksantoma i ksantelazam

Iz opisa različitih tipova xanthoma jasno je da izgledaju vrlo karakteristično. To su pruge, zakrpe, čvorovi ili plakovi sive-žute, svijetlo žute, crvenkasto-žute ili smeđe boje, meke konzistencije, s jasnim ili ne uskim granicama, bezbolno na dodir. Mali čvorovi mogu se spojiti u veće konglomerate, imaju široku bazu ili stopalo, što im daje sličnost s fibroidima kože. Obrazovanje raste vrlo sporo, bez nelagode u obliku boli, ali se ne pojavljuje spontana resorpcija, stoga, kad se pojavi, xanthoma ostaje za život.

Budući da ksanthelaksmi i ksantomi ne ozlijeđuju, nemojte ometati funkciju pogođenih dijelova tijela, oni ne ulceriziraju, glavni problem za pacijenta, a posebno žene, jest kozmetički nedostatak koji uzrokuju. Kod xantelazama nije moguće sakriti ih, postupno se povećavaju i mijenjaju svoj izgled daleko od najboljih. Drugi razlog za kontakt s liječnikom može biti pacijentova zabrinutost za svoje zdravlje u cjelini, jer nije poznato gdje dolazi ksantom kože i što je njegov pravi uzrok.

Xantomoza u djece može manifestirati u ranoj dobi i obično odražava nasljedne oblike patologije metabolizma lipida. Zajedno s lezijama kože, rana ateroskleroza koronarnih žila je dijagnosticirana kao koronarna bolest srca.

Dijagnoza xanthom obično ne uzrokuje mnogo poteškoća. Jednostavan pregled liječnika bilo kojeg specijaliteta daje ispravnu dijagnozu na temelju karakteristične boje, meke konzistencije, lokalizacije na licu i kapcima. Za precizniju dijagnozu, liječnik prisiljava na stvaranje klizača, dok se krv i krvne žile guraju u stranu, a žuta boja formacije postaje vidljivija. Xantelasmi su bezbolni, koža na svom području lako se premješta i preklopi.

Potrebni su svi bolesnici s znakovima ksantelazam i ksantom konzultacije uskih stručnjaka - dermatolog, endokrinolog, možda kardiolog. Laboratorijsko istraživanje dopustiti da se potvrdi ili isključi dislipoproteinemija, hiperkolesterolemija i drugi oblici metaboličkih poremećaja.

U slučaju poteškoća u dijagnozi, obično - s tuberkuloznim oblikom ksantelazam kapaka - liječnik je prisiljen pribjeći biopsija - proučavanje fragmenta obrazovanja pod mikroskopom. Prisutnost xantom stanica koje sadrže masti obojene posebnim bojama više neće uzrokovati sumnju u ispravnost dijagnoze.

Liječenje ksantelazam

Ako su manifestacije kože praćene dokazanim kršenjem lipidnog spektra, pacijentu će trebati sveobuhvatan tretman usmjeren na normalizaciju metaboličkih procesa. Opće aktivnosti uključuju održavanje prehrane koja isključuje prženu i masnu hranu bogatu životinjskim mastima, jajašima (žumanjcima), majonezom, brašnom i slatkišima. U načelu dijeta bi trebala biti jednaka onoj kod bolesnika s aterosklerozom, pretilosti, dislipoproteinemije.

Korekcija lijekova kršenja metabolizma masti podrazumijevaju imenovanje lijekova iz skupine sekvestranata žučnih kiselina (kolestiramin), statina (simvastatin). Pokazali su hepatoprotectors (esencijalni), multivitaminske komplekse.

Liječenje patologije koja je uzrokovala manifestacije kože je neophodna kako bi se xantelazam ili ksantom smanjili rizik od recidiva na minimum nakon lokalnog uklanjanja. Ako se razmjena ne normalizira, mast će se ponovo i iznova nanijeti na kožu, što dovodi do pojave novih formacija.

Uklanjanje ksantelazam je proizveden, prije svega, s kozmetičkom svrhom. Lokalizacija patologije na kapcima i licu plijeni izgled, pa pacijenti traže liječenje kirurga ili dermatologa. Postoje razne metode uklanjanja ksantomatskih formacija koje se striktno koriste uz lokalnu anesteziju:

 1. cryodestruction;
 2. Lasersko uklanjanje;
 3. Obrada radio valova;
 4. elektrokoagulacije;
 5. Kirurško izrezivanje.

cryolysis je učinak niskih temperatura (obično se koristi tekući dušik), što dovodi do uništenja stanica xanthelasma. Manipulacija se izvodi u roku od nekoliko sekundi.

Lasersko liječenje Postaje sve popularnija, također je učinkovita u slučaju ksantomoze kože. Laserski je siguran, ne ostavlja ožiljke, postupak je gotovo bezbolan.

Učinak radio vala i uklanjanje električnom strujom (Elektrokauterizacija) temeljeno na lokalnom zagrijavanju tkiva, zbog čega se stanice koje nakupljaju masnoće uništavaju. Postupci su sigurni, bez kontakta i vrlo učinkoviti.

U slučajevima velikih xanthomatous nodula ili plakova, liječnici koriste kirurško izrezivanje formacije s skalpelom ili škarama. Ova metoda liječenja zahtijeva lokalnu anesteziju. Nakon izrezivanja tvorbe ruba, rane se smanjuju i liječe antiseptičkim sredstvima, šavovi ne nametnuti, kako bi se izbjegle nepotrebne ozljede i ožiljke. Moguće je tretirati rubove rane elektrokagulatorom za velike ksantome. Liječenje nakon kirurškog liječenja traje otprilike tjedan dana.

Posebno mjesto zauzima ksantomoza i xantelazam u dječjoj praksi. Kada ih dijagnosticirate, nužno morate isključiti dijabetes mellitus, protiv kojeg postoji neravnoteža u metabolizmu masti. Ako je otkriven dijabetes, tada tijekom liječenja maleni ksantelazmi mogu nestati.

Liječenje djece također podrazumijeva korištenje zajedničkih pristupa i lokalne terapije. Suvremena djeca imaju veću vjerojatnost da pate od pretilosti, jer je prehrana obavezna. Gotovo u potpunosti eliminiraju životinjske masti, umjesto njih - biljna ulja, ribe. Mliječni proizvodi, povrće i voće s visokim sadržajem vlakana korisni su.

Potreba lokalnog liječenja ksantoma i ksantelazam u djece je relativno rijetka. To je zbog činjenice da se obrazovanje obično nestaje nakon liječenja temeljne patologije već u djetinjstvu ili adolescenciji. Ako su ksantomi i pružaju estetsku nelagodu, onda ih se mogu ukloniti na isti način kao kod odraslih osoba - krioestezu, metoda radio valova, elektroakagulacija.

Nakon uklanjanja ksantelazma moguća su njihova recidiva, za sprječavanje prehrane i lijekova postojeće uzročne patologije. U slučaju novih tumora mogu se ponovno izbrisati.